Mitä tietoja arkkitehti tarvitsee?

Ensimmäiseen tapaamiseen on hyvä varustautua tonttikartalla ja siihen liittyvillä rakennustapaohjeilla. Tontilla käynti on tärkeää. Voimme käydä siellä yhdessä tai käyn oma-aloitteisesti.

OjavalliJos olet selaillut vaikkapa sisustuslehtiä ja oma tyyli on löytynyt sieltä, ota lehtiä mukaan. Kannattaa myös tehdä toivelista paperille omista haaveistaan ja peilata niitä tämän hetkiseen asuntoon, mitä haluaa säilyttää, ja taas mikä ei toimi.

Huonekalut ansaitsevat arvoisensa paikan. Mikäli tuot vanhoja huonekaluja uuteen asuntoon, on niistä hyvä tehdä lista ja mahdollisesti valokuvata. Isot hyllystöt etenkin vaativat suunnitellun paikan. Vanhoille arvohuonekaluille, kenties vain yhdelle silmäterälle on hyvä suunnitella arvoisensa paikka.

Pienikin tieto, vaikka se tuntuisi vähäpätöiseltä, saattaa olla minulle tärkeä tieto. Hankkeeseen varattu rahamäärä kertoo hankkeen realistisuudesta ja laajuudesta.

Laajennus- ja muutossuunnittelussa käynti paikan päällä on luonnollisesti myös välttämätöntä. Laajennettaessa taloa on myös otettava ennakkoon selvää, onko rakennusoikeutta vielä käyttämättä ja onko laajentaminen ylipäätään mahdollista kyseisellä tontilla.

Kun suunnitelmat edistyvät luonnoksista pidemmälle saatetaan apuna jo tarvita erikoissuunnittelijoita, kuten sisustussuunnittelijaa, valaistussuunnittelijaa ja rakennesuunnittelijaa. Näiden suunnittelijoiden sopiminen kannattaa siis hoitaa jo luonnosvaiheessa.