Suunnitelmat

Suunnitelmien laatu ja laajuus ovat aina erikseen sovittavissa. Tavallisesti tehdään ensin vaihtoehtoisia luonnoksia ja sen jälkeen laaditaan rakennuslupapiirustukset. Pienimmillään voin tehdä vain karkeampia luonnoksia, joiden pohjalta voidaan esimerkiksi pyytää tarjouksia talotehtailta. Tässä vaiheessa tarkempien kuvien tekeminen ei ole tarkoituksenmukaista, koska kukin talotehdas joutuu kuitenkin muokkaamaan suunnitelmia omiin tuotantolinjoihinsa sopiviksi. Yksi selkeä luonnos on kuitenkin paras pohja vertailulle.

PERSP ETUVASEnsikertalaisten on vaikea hahmottaa piirustuksista, minkälainen talosta oikein tulee. Tässä on suurena apuna piirto-ohjelmani ArchiCad, joka on itse asiassa rakennussimulaattori. Ohjelmalla on mahdollisuus työstää valokuvanomaisia visuaalisia tuotoksia ja taloa voidaan myös tutkia sisältä kalusteineen ja jopa tapetoiduin seinin. Talossa on esimerkiksi mahdollista tehdä virtuaalinen kävelykierros. Ennakkoon on kuitenkin syytä sopia, mihin laajuuteen suunnitelmat tehdään, koska luonnollisesti eniten menee aikaa tarkkaan työstöön. Vastineeksi toki saa parasta mahdollista informaatiota talostaan. Myös maisemaan upottaminen on mahdollista, eli jos esimerkiksi rakennustarkastus vaatii talosta visuaalisia kuvia todellisessa ympäristössä.

Suunnitteluun kuuluu olennaisesti myös tontinkäyttösuunnitelma yleensä periaatetasolla, mutta mahdollista on tehdä myös yksityiskohtaisempi suunnitelma kasveineen. Suunnittelussa minulla on apunani alan ammattilaisia.

suunnitelmat1

Esimerkkinä suunnitelma järven rannalle, helppohoitoinen rinnepiha.