Uuden rakentaminen vai vanhan korjaaminen?

Uuden suunnittelu antaa vapaat kädet ja mahdollistaa mahdollisimman monien toiveiden toteutumisen, vanhan parantaminen taas tuo sopivassa määrin haastetta luoda uutta yllätyksellistä, jota omassa kodissaan joka päivä tutkiessaan ei olisi tullut ajatelleeksikaan. Vanhojen rakennusten muutossuunnittelussa kunnioitetaan ensisijaisesti rakennuksen alkuperää ja muutokset tehdään sitä kunnioittaen.

Jo hyvinkin pienillä asioilla voidaan parantaa vanhan talon toimivuutta, kannattaa siis katsoa asuntoaan uusin silmin, mitäpä jos…

Nikander etuoikSuunnittelun kustannukset kokonaisuudesta ovat siinä määrin pieniä summia, että hyvän suunnittelijan palveluita kannattaa ehdottomasti käyttää. Voisinpa väittää, että nämä kustannukset tulevat takaisin järkevän suunnittelun ja sitä kautta toteutuksen myötä.

Suunnittelu lähtee liikkeelle tontista ja sen asukkaista. Ensin pitää ottaa huomioon rakennuspaikan vaatimukset ja sen jälkeen perheen toiveet. Usein asiakas haluaakin arkkitehdin avukseen jo tonttia valittaessa, jotta voidaan varmistua, että tontille saa rakentaa haluamansa näköisen talon. Arkkitehti kertoo rakennuspaikan mahdollisuudet ja toisaalta myös rajoitukset.

Tässä kuvasarjassa esimerkkikohteena alkuperäiskuvat vanhasta talosta, johon tehtiin varsin mittava korjaussuunnittelu.

Ennen:

ennen

Jälkeen:

jalkeen

Suurin haaste kohteessa oli koko sisäänkäynnin vaihtaminen talon toiselle puolelle. Lisäksi talossa tehtiin muutoksia toiminnallisuuden parantamiseksi, lisää makuuhuoneita laajennukseen sekä yleisilmeen parantaminen.